Sjonge, wat een blogs kan ik ineens posten. Worden jullie er al moe van? 😉 Heerlijk om hier tijdens mijn verlof nog even tijd voor te hebben (en ik vanwege mijn fysieke toestand toch niet toe kan geven aan nesteldrang 🙂 Hierbij nog eens 10 boeken die ik ergens in het afgelopen jaar heb doorgenomen. Wellicht zit er een tip voor je tussen!
1 – De meeste mensen deugen [Rutger Bregman]
In een leeslijst van afgelopen jaar kan een boek als dit haast niet ontbreken, zo populair was het. Waar ik ben opgevoed met de geloofsovertuiging ‘de mens is geneigd tot alle kwaad’, schrijft Bregman ‘een nieuwe geschiedenis van de mens’ waarin hij wil aantonen dat – zoals de titel zegt – de meeste mensen deugen. Ik vond dit op z’n minst interessant om te lezen, en een goed tegenwicht tegen de meer donkere kant die ik meekreeg in mijn jeugd. Fascinerend door zijn vele weetjes en inzichten, en het helpt mij om een beetje meer vertrouwen in de mensheid te laten groeien. Tegelijkertijd ben ik bang dat Bregman zichzelf overvraagt – ik vind het in elk geval lastig om alles voor waar te nemen wat iemand zegt die én de geschiedenis, én de psychologie, én de economie, én de biologie, én de archeologie als bewijs aanlevert. Soms is het boek ook innerlijk wat tegenstrijdig. Maar desondanks een boek dat aanzet tot nadenken.
2 – Het meisje dat nooit fouten maakte [Mark Pett, Gary Rubinstein]
Een handig prentenboek voor (o.a. hoogbegaafde) kinderen die erg perfectionistisch zijn. Dit boek gaat over Isabella, die nooit fouten maakt, en hoe ze uiteindelijk stapjes zet om haar mindset te veranderen. Dit boek kan helpen om (perfectionistische) kinderen te laten ontdekken hoe belangrijk het eigenlijk is om fouten te maken en hoe belangrijk het is om plezier te hebben. Er is ook een lesplan bij dit boek, dat handig kan zijn voor gebruik op school: https://bazalt.nl/lesplan-hetmeisje/
3 – Stil [Susan Cain]
Dit boek kreeg ik in mijn handen door iemand die dacht dat ik hier wel iets aan zou hebben. Dat was goed gedacht 🙂 Wat een verademing.
In dit boek schrijft Cain over ‘de kracht van introvert zijn in een wereld die niet ophoudt met kletsen’. Ze laat zien dat in de maatschappij extraversie als norm geldt, terwijl toch 1/3 van de mensen introvert is en we ontzettend veel missen als we deze ruime groep uitschakelen door ‘herrie’ en door onze maatschappelijke structuren. Aanrader! Het stimuleert je om als introvert in je kracht te gaan staan én je innerlijke kracht te benutten.
4 – Introverts in the Church [Adam S. McHugh]
Wat was ik benieuwd naar dit boek! Al jaren zoek ik naar mijn plek in de kerk – en keer op keer loop ik daarin tegen uitdagingen aan. Eén van die uitdagingen staat ongetwijfeld in verband met mijn introvertie in een kerk die tamelijk extravert is. Dit boek gaf niet echt antwoorden, maar wel herkenning en erkenning. En stimuleert om als introvert persoon in de kerk ook zelf de touwtjes in handen te nemen en niet passief te wachten tot ‘men’ zich aan jou aanpast.
5 – Hannelore [Frank Krake]
Wat een boek is dit – het raakt je tot in je tenen, en ik zou je niet aanraden dit boek te lezen in een fase in je leven waarin je al genoeg aan je hoofd hebt. Van binnenuit wordt het leven in een sekte beschreven, met alle worstelingen die daarbij komen kijken. Enerzijds roept dit een gevoel op van afschuw, over mensen die in Gods naam walgelijke dingen menen te mogen doen. Anderzijds geeft het inzicht in waarom mensen toch bij een dergelijke sekte betrokken blijven. Maar ook is het boek hoopvol, zoals het verhaal van Hannelore gaat: je kunt een nieuw leven starten – met veel hulp van anderen en van God. Verwond, maar nieuw – het is mogelijk!
6 – Niet in Gods naam [Rabbi Jonathan Sacks]
Dit boek las ik in het kader van mijn werk. Het is een pleidooi tegen religieus extremisme en geweld, geschreven door een Joodse rabbi. Dit boek vind ik echt een aanrader als het gaat om deze thema’s. Sacks schuwt de moeilijke vragen niet, maar is tegelijkertijd heel praktisch en biedt een richting om gezamenlijk verder te gaan in de wereld. Mooi, hoopvol, praktisch en gelovig.
Graag had ik deze auteur in het kader van mijn werk eens naar Nederland uitgenodigd; helaas overleed hij afgelopen jaar onverwacht. Inspirerende denker!
7 – Confettiregen [Splinter Chabot]
Confettiregen is een boek dat de zoektocht om jezelf te zijn omschrijft. Het gaat over Wobie, een jongen die opgroeit in een veilige en warme omgeving. Al gaandeweg komt hij er achter dat hoe hij is, niet strookt met hoe ‘men’ vindt dat hij moet zijn – zijn geaardheid is anders, zijn belevingswereld is vaak anders. In deze roman wordt je meegenomen in de wonderlijke beleefwereld van Wobie, en maak je tegelijkertijd de worstelingen van zijn ontdekkingstocht mee.
8 – Zuiver zwanger [Rianne Versteeg-Aantjes]
Dit boek leek me mooi om tijdens mijn zwangerschap te lezen, omdat dit boek het hele proces van zwanger zijn en bevallen plaatst binnen een leven met God. Het boek is helder van opzet, behandelt allerlei thema’s en verbindt dat steeds met God, bijvoorbeeld door persoonlijke verhalen of Bijbelteksten.
Tijdens het lezen merkte ik echter dat ik toch niet verder kwam in dit boek – de stijl trok mij persoonlijk toch niet zo aan. Ik vond het soms net wat te ‘mooi’, en de theologische lijnen soms net wat te eenvoudig. Neemt niet weg dat ik dit een mooie poging vind om vrouwen tijdens een persoonlijk intense periode steeds opnieuw te laten zien dat God er alles mee te maken heeft.
9 – Perfecte moeders bestaan niet [Diana Koster]
Zwanger zijn en moeder worden zorgt voor een enorme verandering in je leven. Een heel mooie verandering, maar ook met de nodige uitdagingen – en bovendien wordt het moeder-zijn helemaal niet door iedereen als mooi ervaren. Dat, en eerlijke verhalen vertelt de auteur in dit boek, waarbij ze als vrouwencoach en verloskundige de nodige kennis inbrengt, en tegelijk heel dichtbij komt door alle ervaringsverhalen en oefeningen. Eerlijk en nuchter, met concrete handvatten om een nieuwe balans te vinden in een nieuwe levensfase.
10 – Perfecte bevallingen bestaan niet [Diana Koster]
En van dezelfde auteur als het vorige boek, is dit een boek dat specifiek gaat over bevallen en de enorme impact die dit kan hebben op jezelf, op de relatie met je kind, en je gevoel van welbevinden. Opnieuw heel concreet, met veel tips en handvatten om aan de slag te gaan om een ingrijpende bevalling te verwerken; en veel ervaringsverhalen er tussendoor verweven. Na mijn eigen (traumatische) tweede bevalling, heb ik ontdekt dat je de impact van een bevalling niet moet onderschatten – en dat dit op veel meer gebieden van je leven invloed heeft dan je in eerste instantie denkt. Dit boek kan een opstapje zijn om aan de slag te gaan met de verwerking, en is tegelijk ook eerlijk dat bij traumatische ervaringen er meer hulp nodig zal zijn.