De laatste tijd post ik hier minder tips en ideeën rondom geloofsopvoeding, merk ik. Dat komt deels doordat wij in deze periode geen zelf-uitgewerkte gezinsmomenten houden (maar een boekje volgen gedurende deze Veertigdagentijd). En deels komt het doordat ik kleine ideeën gemakkelijker post op de facebookpagina Mosterdzaadjes en ze dan minder snel op mijn blog online zet. Wanneer je meer input wilt, kun je me daar dus volgen; wees welkom. Tegelijkertijd blijven ideeën op dit blog op de langere termijn beter vindbaar, dus de komende dagen wil ik een aantal (kleine) ideeën plaatsen rondom de Veertigdagentijd / Pasen. Vandaag idee 1.
Stille week
Morgen begint de zogenaamde Stille Week. De week om heel bewust stil te zijn en stil te staan bij de gebeurtenissen in Jezus’ leven voorafgaand aan Zijn dood. Het kan mooi zijn om hier elke dag bewust een klein moment voor vrij te maken. Op Mosterdzaadjes deelde ik vanochtend een aantal ideeën hoe je die momenten in de Stille Week vorm kunt geven, zie: Mosterdzaadjes. Eén daarvan doen wij elk jaar, en ook dit jaar weer: de symboliek van donker en licht.
Duisternis en licht
We beginnen op zondag bij de maaltijd met het aansteken van 6 kaarsen. Aan het eind van de maaltijd blazen we er één uit. Op maandag steken we vijf kaarsen aan, en blazen er weer één uit. Zo gaan we door totdat we op Goede Vrijdag de laatste kaars uitblazen – het wordt donker, Jezus stierf. We lezen dan het Bijbelgedeelte dat daarbij past.
Op zaterdag blijft het donker, geen enkele kaars gaat aan; Jezus was in het graf.
Maar dan komt Paasochtend; Hij leeft, Hij is opgestaan! Alle kaarsen mogen uitbundig branden.
Het aansteken van de kaarsen is eenvoudig toe te passen rondom een maaltijd of het lezen van een Bijbelverhaal, en heeft een prachtige symboliek. Al bij jonge kinderen wordt er zo iets zichtbaar van duisternis die op de wereld lag, en van Jezus die het duister definitief overwint!