Wat een enorm mooie Bijbel viel er recent op de mat. Het is de allernieuwste Peuterbijbel, uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap. Mijn Peuterbijbel is een interactief kijk- en voorleesboek met meer dan 50 Bijbelverhalen. De verhalen zijn zo verteld dat ze heel goed aansluiten bij de belevingswereld van 2-4 jarigen: korte zinnen, herkenbare emoties, leuke zoekopdrachten en vragen.
Omdat mijn eigen kinderen niet meer in deze leeftijdsfase zitten, heb ik de Bijbel laten ‘testen’ door mijn lieve peuter-neefje. Met succes! De eerste dag las hij het verhaal van de schepping en deed actief mee met het opdrachtje (handen voor zijn gezicht doen om het verschil tussen donker en licht te ervaren). En zijn reactie toen het verhaal uit was? “Volgende!” ?
Op de 2e dag beschouwde hij deze Peuterbijbel al als ‘mijn boek’ – de titel ‘Mijn Peuterbijbel’ eer aandoend. Ook de dagen daarna las hij nieuwe verhalen, maar wilde ook steeds weer terug naar het verhaal van de schepping – op de 3e dag kende hij al zelf wat stukjes van de tekst uit zijn hoofd. Hoe leuk is dat.
Inhoud
De schrijfstijl van Mijn Peuterbijbel is goed gekozen. Voor deze doelgroep zijn de teksten heel passend, met korte zinnetjes en begrijpelijke woorden. En – niet onbelangrijk – de verhalen worden in de tegenwoordige tijd verteld; iets wat de verhalen op een eenvoudige manier dichterbij brengt. Elk verhaal bevat ook één of meerdere opdrachten bij de verhalen. Deze opdrachten zijn in de verhalen verweven en laten peuters de verhalen ervaren op een mooie, eenvoudige manier. Per persoon zal het verschillend zijn welke opdrachten je wel of niet aansprekend vindt, en of je het al dan niet te druk vindt om de opdrachten in het verhaal te verwerken. Je kunt de opdrachten natuurlijk helemaal naar wens uitvoeren of weglaten.
Heel waardevol vind ik de verscheidenheid aan verhalen die langskomt. De bekende verhalen worden besproken (schepping, Noach, Jozef, etc.) maar ook Bijbelgedeeltes die in peuterbijbels lang niet altijd een plek krijgen. Zo worden er een aantal Psalmen verteld, en ook Spreuken, Micha, en de brief aan Korinthe hebben een plek; heel waardevol! Wel vind ik het een merkwaardige keuze dat de verhalen uit de Evangeliën niet op volgorde worden verteld.
Theologisch vind ik sommige toepassingen net wat kort door de bocht of selectief (zo komt bij Jozef wel de schenker in het verhaal voor, maar niet de bakker) of onjuist (zo zou Saulus een nieuwe naam krijgen: Paulus; dit is een wijdverbreid misverstand, Paulus is eenvoudigweg zijn Griekse naam, Saulus zijn Hebreeuwse). Maar verder vind ik deze Bijbel een heel waardevolle toevoeging aan het assortiment kinderbijbels: als ik zelf nog een peuter zou hebben, zou ik deze Bijbel zeker gaan gebruiken!
Vormgeving
De platen waarmee Michel de Boer Mijn Peuterbijbel geïllustreerd heeft, zijn heel passend. Het zijn echt fijne platen voor de peuterleeftijd zonder ‘snoezig’ te worden. Prachtig ondersteunend aan het verhaal, waardoor het een mooi samenspel is tussen tekst en plaat; heel knap gedaan. Jammer vind ik dat de tekeningen bovengemiddeld ‘blank’ zijn; juist bij een Bijbel van Nederlandse bodem, zou ik het waarderen als onze multiculturele samenleving hierin meer rechtgedaan wordt.
‘Mijn Peuterbijbel’: wat een waardevolle aanwinst op de Nederlandse markt. Heb je zelf een peuter, werk je in de peuteropvang, of doe je kinderopvang in de kerk? Dan raad ik deze Bijbel van harte aan.
Mijn Peuterbijbel is geschreven door Melanie van de Peut, geïllustreerd door Michel de Boer, en uitgegeven door het Nederlands Bijbelgenootschap. Mijn Peuterbijbel kost €26,50, heeft maar liefst 256 pagina’s, en is gebonden in een harde kaft. Alle informatie over Mijn Peuterbijbel, en een inkijkexemplaar kun je hier vinden: Mijn Peuterbijbel.