Wat is er afgelopen jaar veel gebeurd en wat was het een totaal ander jaar dan we hadden verwacht. In ons gezinsmoment rond oud & nieuw keken we de foto’s terug van afgelopen jaar. Veel foto’s zijn van situaties in en rond ons huis; het vele samen thuis zijn gedurende de lockdowns drukte overduidelijk zijn stempel op het afgelopen jaar. En natuurlijk de (totaal onverwachte) zwangerschap. We genieten met elkaar van de terugblik op afgelopen jaar; wat was het een goed jaar, ondanks dat het soms ook zwaar was. Wat hebben we het samen goed. Wat een zegeningen!
Oudjaar
Na onze terugblik op het jaar 2020 denken we allemaal na over welk cijfer we het afgelopen jaar zouden willen geven. Hoe heb je het jaar ervaren, welk cijfer geef je het op een schaal van 1-10, en waarom?
Aansluitend zetten we een grote zak met waxinelichtjes op tafel. ‘Waar ben je dankbaar voor, als je terugdenkt aan afgelopen jaar? Wat was voor jou een lichtpuntje?’ stellen we de vraag. Na even denken wordt het ene na het andere kaarsje aangestoken en worden lichtpuntjes benoemd. Al gauw branden er heel veel kaarsjes. Wat een goedheid!
We bidden een gebed uit Ik bid de Psalmen. Psalm 68 in kindertaal, waarin we onze dank uiten voor wat God geeft en voor wie God is.
Nieuwjaar
Daarna kijken we vooruit. 2020 ligt achter ons, 2021 is begonnen. Wat staat ons te wachten? We weten het niet. Maar uiteraard hebben we wel wensen, gedachten, verlangens.
We steken onze hand op, en maken een ‘nieuwjaars-high five’.
- Duim: wat zou je in het nieuwe jaar graag willen doen?
- Wijsvinger: waar wil jij in het nieuwe jaar graag heen?
- Middelvinger: wat wil je in het nieuwe jaar niet meer doen?
- Ringvinger: voor wie wil jij lief zijn in het nieuwe jaar?
- Pink: waar ben je een beetje bang voor in het nieuwe jaar?
Allemaal noemen we iets bij elke vinger en geven elkaar vervolgens een high five. Op het nieuwe jaar!
We sluiten af met nog een gebed uit het eerder genoemde Psalmenboek. Psalm 90 dit keer; over verleden, heden, en toekomst. En over God, die ons elk moment Zijn liefde geeft.
Inspiratie voor dit gezinsmoment haalde ik uit de Thuisvieringen die Ingrid Plantinga schreef voor Leren in de Kerk, zie: Thuisvieringen.