Herkennen jullie dat? Dat je graag wilt dat je kind zelf de Bijbel gaat lezen, maar dat het zoeken is hoe je dat aan moet pakken? Al vanaf jongs af aan lezen we Bijbelverhalen voor uit de kinderbijbel. Maar onze kinderen worden ouder en Elianne (die boeken verslindt) is toe aan meer. Maar hoe pak je dit aan? Ik vond dat een zoektocht; maar een aantal maanden geleden introduceerden we iets nieuws, wat mooi uitpakt. Misschien past het ook bij jou(w kind)!
Hulpmiddelen
Natuurlijk zijn er allerlei hulpmiddelen waarmee kinderen kunnen leren om ‘de echte’ Bijbel te lezen. Er zijn talloze dagboekjes – maar om eerlijk te zijn, ben ik zelf niet zo fan van dagboekjes. Bovendien vind ik het waardevol als kinderen direct zelf Gods Woord lezen en dat op hen in laten werken. Kortom: ik ging op zoek naar een manier waarop Elianne zelf de Bijbel zou lezen, en zelf bezig zou zijn met wat ze daarin las.
Bijbelleesvragen voor elke dag
En zo kwam ik uit bij het opstellen van “Elianne’s Bijbel-leesvragen voor elke dag”. Bij mijn vorige baan (contact met moslimvrouwen) deden we veel met storytelling; op basis van die ervaring, formuleerde ik een viertal vragen:
- Wat vind je mooi in dit verhaal?
- Waarover zou je een vraag willen stellen?
- Wat ontdek je in dit verhaal over God?
- Wat kan dit verhaal betekenen voor jou?
Ik kocht een mooi a5-notitieboek, en plakte de Bijbel-leesvragen voorin – op zo’n manier dat het als uitvouw-pagina fungeert en Elianne elke dag de vragen naast de bladzijde kan leggen waar ze die dag gaat schrijven.
Bijbel
’s Avonds, bij het naar bed brengen, lezen we samen een stukje uit de Bijbel. Ik koos voor de Startbijbel – hiervan bestaan heel veel oudere edities, maar recent heeft het NBG een prachtige nieuwe editie uitgebracht, zie: Startbijbel. Elk Bijbelboek staat er in, maar dan wel selecties uit het Bijbelboek. De tekst is van de Bijbel in Gewone Taal en dus prima toegankelijk voor jonge kinderen.
Ik vind dit ongelooflijk waardevol om nu een veel bredere scope te hebben dan de gangbare verhalen uit de kinderbijbel. We zijn begonnen in het Nieuwe Testament, met Mattëus. Het is zo mooi om Elianne stukjes uit de Bergrede te laten ontdekken, en haar verrassende vondsten te zien doen of nieuwe vragen te horen stellen. Wat prachtig om de Bijbel zo een nieuw stuk diepgang te geven in haar leven, om God meer en groter te zien.
Vragen
Nadat we een stukje tekst gelezen hebben, nemen we de vragen door en schrijft Elianne hier een antwoord over op in haar notitieboek. De ene keer ontdekt ze prachtige dingen, de andere keer is het moeilijker iets te formuleren. Dat is goed. Het antwoord op de laatste vraag laat ik haar altijd heel bewust in de ‘ik-vorm’ noteren; zo komt Gods Woord heel dichtbij, en raakt het direct aan haar leven.
Ik ben blij dat we dit konden introduceren. Al zo vaak werd ik verrast door wat mijn dochter ontdekt in de Bijbel, of hebben we interessante gesprekjes over iets wat ze heeft gelezen en waar ze een vraag over heeft. En eerlijk: soms is het me even teveel, en heb ik na een lange dag geen puf en zin meer om nog een kwartier tijd hieraan te besteden. Ook dat hoort erbij. Maar het lezen van Gods Woord, om zo meer van God Zelf te ontdekken, dat is iets wat ik mijn kinderen heel graag meegeef.