“Huh, geel? Nee, mama, het wordt róód!!” Joël roept het enthousiast door de keuken, wanneer we ons gele ‘jaloeziemonster’ in rode liefde veranderen. Het verhaal van Jozef past er uitstekend bij; Jozef die met zijn gedrag jaloezie uitlokt bij zijn broers, maar later verandert en een ongekend liefdevolle houding naar hen heeft.
Altijd ben ik ernaar op zoek. Voor onze gezinsmomenten thuis, maar ook voor de kindermomenten in de kerkdienst. Om de verhalen van de Bijbel niet alleen hóórbaar, maar ook zichtbaar, tastbaar, en ervaarbaar te maken. Omdat het inzetten van de zintuigen zo’n grandioos middel is om de boodschap van God te ontdekken en een plekje te geven in je hart en leven. Waar ik het over heb? Over object-lessen, proefjes, spelletjes, of andere manieren om een verhaal uit de Bijbel dichtbij te brengen.
Knetteren en knallen
Wat was ik dan ook blij dat het boek Knetteren en knallen op de mat viel om te recenseren. Knetteren en knallen is een Bijbels proefjesboek waarin kinderen Bijbelverhalen ontdekken, ondersteund door spannende, spetterende en schuimende proefjes. Door deze proefjes kunnen kinderen ontdekken wat het goede nieuws van Jezus betekent, en ze worden uitgenodigd om op avontuur te gaan in Gods wondere wereld van wetenschap en techniek.
Ik was blij toen ik van dit boek hoorde. Vanuit onze eigen ervaring merk ik dat het gebruiken van object-lessen een prachtig hulpmiddel is om de Bijbelse verhalen dichtbij het hart van de kinderen te brengen. Zo hebben we – door onze zintuigen, een gave van God! – al zoveel ontdekt over God. Geweldig!
Inspiratiebron
Maar het vinden van object-lessen, die passen bij het verhaal dat je graag wilt vertellen en het punt dat je wilt maken, dat is nog best een klus. Ik vind dat soms best een uitdaging. Wat heerlijk is het om nu deze bron van inspiratie in huis te hebben! Knetteren en knallen biedt héél veel inspiratie, héél veel proefjes, ontdekkingen, object-lessen, en andere manieren om de Bijbelverhalen dichtbij kinderen te brengen.
De leeftijdsindicatie voor Knetteren en knallen is voor kinderen van 8-12 jaar. Maar onze kinderen (bijna 3 en 5 jaar) vinden het ook al prachtig! En – ook niet onbelangrijk – ook zelf vind ik het nog enorm leuk! Allerlei voor-de-hand-liggende object-lessen kan ik zelf wel bedenken, maar dat je een ei in een fles kunt krijgen om uit te leggen dat je in Jezus opnieuw geboren moet worden, of dat je de structuur van maizena kunt gebruiken om het verhaal van Mozes te vertellen – dáár word ik enorm enthousiast van!
God ontdekken door de natuur(wetenschap)
De grote meerwaarde van Knetteren en knallen vind ik dan ook dat het boek echt een natuurwetenschappelijke ondertoon heeft – iets wat mijn terrein niet is. Ik vind het heel inspirerend, verrijkend, en echt van toegevoegde waarde om deze proefjes een plek te gaan geven in ons gezin én in de kerk. Thuis zijn we al aan de slag gegaan; met het gele jaloeziemonster (waarbij we gele curcuma door soda veranderen in rode liefde), met zaadbommetjes, en ook de brandende braamstruik staat op het programma. Heel wat andere ideeën zijn al verankerd in mijn gedachten, om een keer te gebruiken wanneer het past bij het verhaal. Ik heb er zin in!
Praktische gegevens
Knetteren en knallen is geschreven door Hanna Holwerda, uitgegeven door Royal Jongbloed (daar is ook een inkijkexempaar in te zien) en kost 14,95 euro. Door de inhoudsopgave aan het begin, het overzicht met Bijbelteksten én het register van zaken en personen aan het einde van het boek, zijn de verhalen en bijbehorende proefjes gemakkelijk te vinden. Het enige nadeel van het boek vind ik de drukke achtergrond (een ruitjespatroon) op de pagina’s. Hierdoor oogt het geheel wat druk en vol. Maar dat mag de pret zeker niet drukken, want wat biedt dit boek een schat aan inspiratie om samen met je kind op weg te zijn met God.
En dat is dus ook precies waar ik het ouders, kinderwerkers, of ook leerkrachten, voor zou aanraden: om de proefjes volop onderdeel te laten zijn de verhalen die we vertellen aan onze kinderen. Niet om de verhalen ‘op te leuken’ (want dat hebben Gods verhalen echt niet nodig), maar juist als míddel om het verhaal van God een plek te geven in het hart en leven van onze kinderen!
5 reacties
Bedankt voor de tip! Prachtig boekje, en we hebben het gisteren voor het eerst gebruik van gemaakt.
Jade (en papa) was enthousiast. Mooi om dit op de zondagen te doen.
Wat leuk om te horen zeg! Veel plezier er mee!
[…] een antwoord te vinden op deze vragen, doen we een proefje. (Ik vond het idee hiervoor in het boek Knetteren en Knallen, pg. 44.) We zetten een glas water op tafel. In het water laten we één druppeltje inkt vallen. […]
[…] te maken (ideetje uit het leuke boek Knetteren en knallen; recensie zie hier). Klei en aarde, vermengd met water en (uiteraard ? ) mosterdzaadjes. We kneden balletjes, […]
[…] vervolgens aan de slag om ‘bloemenbommetjes’ te maken (een idee uit het mooie boek ‘Knetteren en Knallen’): meng 70 gram bloemzaadjes met 200 gram compost, 350 gram terracotta klei, en 240 ml water. Rol […]